Arkitottelevaisuus helpottaa jokapäiväistä elämää ja päivittäisiä askareita - se on tärkeää sujuvan arjen kannalta niin tavoitteelliselle harrastajalle kuin koiraystävän seurasta nauttivan omistajansa perheenjäsenenä. Perustaidot hallitsevan koiran kanssa on miellyttävä ja helppo elää ja sen seurasta pystyy nauttimaan täysin siemauksin.
Arkitottelevainen koira on yhteiskunnan kannalta hyvinkäyttäytyvä koirakansalainen, joka luottaa omistajaansa, on huoleton ja käyttäytyy rennosti. Perustaitoja ovat luotettava luoksetulo, paikallaan pysyminen, luopuminen, sivulla kulkeminen, katsekontakti, istuminen ja maahan meneminen. Vanhakin koira oppii, joten kouluttamista ei ole koskaan liian myöhäistä aloittaa.
Palveluskoirien tottelevaisuus-harjoitukset ovat yhdistykses-sämme avoimia kaikille palveluskoiratoiminnasta tai käyttäytymiskokeesta kiinnostuneille. Palveluskoirien henkilöhaulla on pitkät perinteet yhdistyksessämme ja mukaan ovat tervetulleita niin harrastukseen tutustumisesta kiinnostuneet kuin pidempään harrastaneet ja ehkä jo kisanneetkin harrastajat.
Ryhmän jäsenten tulee olla kiinnostuneita kaikkien koirakoitten kouluttamisesta, muiden tukemisesta ja harrastamisesta yhdessä hyvää henkeä vaalien.
Rally-Toko on 2000-luvun alkupuolella Yhdysvalloissa kehitetty laji, joka yhdistää elementtejä tokosta, agilitystä ja koiratanssista. Rally-Toko on hauskaa aktivointia, jota voivat harrastaa kaiken kokoiset koirat ja ihmiset pennusta veteraaniin ja vaarista vanhukseen. Koiraa saa ohjata sekä suullisin käskyin, että käsimerkein ja kannustaa koko suorituksen ajan.
Rally-Tokossa suoritetaan erilaisia liikkeitä (mm. istumista, seisomista, maahan menoa, seuraamista eri tempoilla ja erilaisin käännöksin) tehtäväkylttien määräämässä järjestyksessä. Tärkeintä radalla ja treeneissä on iloinen kontakti ja liikkeet suoritetaan hymyssä suin, hännät heiluen.
Toijalan Seudun Koirakerho - ToiSK ry pyrkii parhaansa mukaan tarjoamaan harrastusmahdollisuuksia
sekä perustottelevaisuuskoulutusta kaikille koirakoille lähtötasoon ja karvoihin katsomatta.
Alla esiteltynä lyhyesti toimintamme ytimessä tällä hetkellä olevat lajit.
Mikäli sinulla on toimintaamme koskevia ajatuksia, toiveita tai ideoita älä epäröi olla yhteydessä hallitus@toisk.fi!
Kaikki toteutettavissa olevat ehdotukset pyritään aina toteuttamaan!
Toko on kilpailulaji, jossa arvioidaan koiralle opetettua hallittua käyttäytymistä ja ohjaajan koirankoulutus- ja käsittelytaitoja. Tehtävät ovat erilaisia liikekokonaisuuksia, joista on apua myös arjessa ja lähes jokainen koirakko hyötyy tokoharjoittelusta.
Tottelevaisuuskoulutus luo myös hyvää pohjaa niin koiran hallinnalle kuin koiran ja ohjaajan väliselle yhteistyölle, mistä on apua myös muita lajeja harrastettaessa.
Palveluskoirien haulla tarkoitetaan maastossa tapahtuvaa henkilö- ja esine-etsintää. Nykyään haku on pääosin koelaji, mutta tavoitteena voi myös olla osallistuminen pelastus-koiratoimintaan. Maalimiehen löydettyään koiran tulee ilmaista hänet, joko haukkumalla tai rullalla. Haussa ohjaajan tulee oppia lukemaan sekä koiraa että maastoa sekä ottamaan olosuhteet huomioon (esim. tuulen suunta).
Hakua voivat harrastaa kaikki koirat, mutta kilpailla voi vain palveluskoirarotuisen koiran kanssa, joilla on oikeus osallistua palveluskoirakilpailuihin.
Pelastuskoiraksi tähtäävät voivat osallistua myös muilla kuin pk-oikeudet omaavilla roduilla.
Erikoisjälkikoe on jäljestämiskoe, jossa koiran suoritus arvostellaan koko jäljestämisen ajan. Kokeessa ei ole tottelevaisuusosuutta. Jälki tehdään yleensä pellolle tai muuhun avoimeen maastoon. Erikoisjäljessä koeluokkia on kaksi. Koiran tulee seurata jälkeä tarkasti ja hyvin maavainuisesti.
Peltojälkeä tarvitaan myös suojelukokeessa, jossa se on yhtenä kolmesta osa-alueesta.
Palveluskoirien metsäjäljellä koira jäljestää ihmisen tekemää jälkeä. Jäljen tekee koiralle vieras henkilö, joka kävelee maastossa suunnitellun reitin ja jättää kävelyuralleen 6 jälkiesinettä, n. 10 cm pitkiä kuivia, radan tunnuksella merkittyjä oksanpätkiä.
Jäljen pituus, vanhenemisaika sekä jäljestämisaika vaihtelee luokittain. Koira etsii jäljen suoralta janalta (tämän pituus myös vaihtelee luokittain), jonka yli jostain kohdasta jäljen tekijä on kävellyt. Kokeessa koiranohjaaja ei tiedä, mistä kohtaa jälki kulkee janan poikki.
Aloitettaessa jälkiharjoittelua on hyvä pyytää apua koulutus-ohjaajalta tai lajin kokeneelta harrastajalta, jotta perustyötä ei tehdä väärin. Lajia on mahdollista harjoitella yksin, mutta on tärkeää ajaa välillä myös harjoituksissa vieraan tekemää jälkeä.